Belangrijke kenmerken van een ondergrondse regenwatertank
Een ondergrondse regenwatertank is speciaal ontworpen om onder het grondniveau te worden geïnstalleerd, in tegenstelling tot bovengrondse tanks die individueel of collectief op het terrein worden geplaatst.
Regenwater dat vanaf het dak van een gebouw of andere oppervlakken afloopt, wordt opgevangen via het afvoersysteem. Dit water kan rechtstreeks vanuit de regenwaterafvoerpijpen of via ondergrondse afvoerleidingen naar de tank worden geleid. Verschillende soorten filters zijn beschikbaar voor beide methoden, waarbij fijnmazige filters, bij voorkeur kleiner dan 1 mm, ervoor zorgen dat er minimaal organisch materiaal of vuil in de tank terechtkomt. In het geval dat de tank wordt gevoed vanuit twee verschillende bronnen, zoals een huis en een externe garage, moeten de leidingen worden gecombineerd tot één pijp, waardoor al het water door één filter wordt geleid.
De ondergrondse tank zelf is gemaakt van hoogwaardig polyethyleen met een hoge dichtheid en is toegankelijk vanaf de grond via een inspectiedeksel voor onderhoudsdoeleinden. Hoewel een ondergrondse tank over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft, biedt het inspectiedeksel gemakkelijke toegang indien nodig.
Een ondergrondse tank elimineert de noodzaak van grote en onaantrekkelijke externe tanks in de tuin van een pand, wat vaak een zorg is voor eigenaren van bestaande woningen. Bij nieuwbouw is de integratie van een ondergronds systeem in het pand veel kosteneffectiever en minder invasief.
Ondergrondse systemen kunnen vrijwel elk huis van water voorzien en worden meestal gebruikt voor toiletten, wasgoed, en buitengebruik. Ze kunnen ook worden aangesloten op sproeiers en externe kranen voor het besproeien van de tuin, wat leidt tot kostenefficiëntie voor vastgoedeigenaren en een vermindering van de druk op de lokale watervoorziening.