• Budget prijzen
  • Gratis levering
  • Kwaliteit
  • Ruime voorraad
  • Klantenservice 0294-412178
  • Budget prijzen
  • Gratis levering
  • Kwaliteit
  • Ruime voorraad
  • Klantenservice 0294-412178

Een regenwatertank soms een regenton of regenput genoemd

Verwijst naar kleinere tanks, of een regenkelder en is een watertank die wordt gebruikt om regenwater op te vangen en op te slaan, meestal van daken via leidingen. Regenwatertanks zijn essentieel voor het opgevangen van regenwater. Een opvang- of verzamelsysteem voor regenwater ofwel regenwateropslagtank, kan 2000 liter water opvangen uit 2 cm regen van een dak oppervlakte van 100 m2.

Regenwaterputten worden gebruikt om regenwater op te slaan voor later gebruik

Om het gebruik van leidingwater wegens economische of milieuredenen te verminderen en om zelfvoorziening te verhogen. Opgeslagen water kan worden gebruikt voor het besproeien van tuinen, landbouw irigatie, toiletspoelingen, wasmachines en het wassen van auto's. Voor het drinken van regenwater zijn er hoge eisen, dit kan als er goed voor wordt gezorgd dat het water niet vervuild is en voldoende wordt gefilterd. vind hier onze regenwaterputten.

Ondergrondse regenwaterput

Kunnen ook worden gebruikt voor het opslaan van regenwater voor later gebruik. Ze bieden veel voordelen die hieronder in meer detail worden beschreven. In droge klimaten worden regentonnen vaak gebruikt om water op te slaan tijdens het regenseizoen voor gebruik tijdens de drogere periodes.

Regenwatertanks van grote afmeting vergen enige investering

Veel huizen gebruiken echter eerst kleinschalige regentonnen om kleine hoeveelheden water op te vangen ook wel oogsten genoemd . Dit water wordt veelal gebruikt voor landscaping en tuiniertoepassingen. Deze kleine regentonnen, vaak vervaardigd uit gerecyclede transportvaten of, in sommige gevallen, whisky- en wijnvaten, zijn vaak goedkoop. Er zijn ontwerpen en technologieën voor toepassingen in de grond met grotere volumes die meer uitkomst bieden.

Regenwatertanks kunnen worden gemaakt van materialen zoals plastic (polyethyleen), beton en roestvrij staal die roest- en chemicaliënbestendig zijn.

Tanks kunnen bovengronds of ondergronds worden geïnstalleerd en zijn ondoorzichtig om algengroei door zonlicht te voorkomen.

Stalen tanks die momenteel worden geproduceerd voor het opvangen van huishoudelijk regenwater, hebben een plastic binnenbekleding om de levensduur van de tank te verlengen, lekken te voorkomen en de waterkwaliteit te beschermen.

Regenwater kan worden opvangen van daken, betonnen patio's, opritten en andere ondoorlatende oppervlakken.

Tank afmetingen varieeren in capaciteit meestal van ongeveer 400 tot 100.000 liter. Moderne technologie heeft modulaire en schaalbare tank toepassingen tot een inhoud van miljoenen liters mogelijk gemaakt.

Grotere tanks worden geplaatst zodat er meer regen kan worden opgevangen op momenten dat het regent waarmee droge periodes zijn te overbruggen. De tankgrootte wordt berekend aan de hand van: neerslagvariabiliteit, het gebruik van het regenwater, de oppervlakte van het dak dat in de tank afwatert, de werking van het filter en de gewenste voorzieningszekerheid.

Conclusie bieden zowel bovengrondse als ondergrondse regenwatertanks een effectieve en duurzame oplossing voor het opvangen en hergebruiken van regenwater.

Beide opties hebben specifieke voordelen, zoals de zichtbaarheid en eenvoudige installatie van bovengrondse tanks, en de constante temperatuur en bescherming tegen weersinvloeden van ondergrondse tanks.

Het opvangen en hergebruiken van regenwater is een belangrijke stap naar een meer duurzame watervoorziening en draagt bij aan het verminderen van de ecologische footprint van huishoudens en bedrijven. Door te investeren in regenwatertanks kunnen we niet alleen onze waterkosten verlagen, maar ook bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de druk op het rioleringssysteem.

Het is essentieel om zorgvuldig te overwegen welk type regenwatertank het meest geschikt is voor het specifieke project, rekening houdend met factoren zoals ruimte, waterbehoefte en budget. Ongeacht de keuze, het opvangen en hergebruiken van regenwater is een praktische en impactvolle manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.